Seyahat BlogYurtdışı Tatil Önerileri
Vizesiz Gidilen Bir Ülke – Makedonya Gezisi
1991 yılında Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını almış olan Kuzey Makedonya bir anka kuşu misali kendi küllerinden doğmaya çalışan bir ülke. Brygianlar, Antik Yunan, Bizans ve 5 asırlık Osmanlı hakimiyeti yaşayan ülke son dönemdeki modernleşme çalışmalarıyla çağa ayak durmaya çalışmaktadır. Ayrıca buranın çok önemli bir özelliği var, Makedonya vizesiz gidilen bir ülke.
5 asırlık ortak geçmiş sebebiyle kendinizi eski tozlu tarih sayfaları içinde gibi hissediyorsunuz. Türk nüfusunda oldukça fazla bulunması sebebiyle Türkçe’ye çok sık rastlayacaksınız. Ki zaten bir çok kelime de iç içe geçmiş durumda. Burek, pogacha, musaka, kebapi, kukurec, sarma… bu isimler size hiç yabancı gelmeyecektir. İsimlerle birlikte mutfak kültüründe de tanıdık kokular burnunuza gelecektir. Kaşarlı köfteyi ve triliçeyi balkanların kalbinde yemeden dönmeyin.
Bir yandan ezan seslerini diğer yandan çan seslerini duyabileceğiniz Makedonya’ya uçakla 1 saat 30 dakikada vizesiz şekilde gidebiliyorsunuz. Başkent Üsküp, Manastır, Matka Kanyonu, Tetova ve Ohrid rotası belirlerseniz ortama 3-4 günlük bir süre gezmeniz için yeterli olacaktır.
Makedonlar, Arnavutlar ve Türklerin bir arada yaşadığı ülke Yunanistan ile sıkıntılar yaşamaktadır. Politik olmayan ve tarihe dayanan bu sorunlar neticesinde Makedonya adını Kuzey Makedonya olarak değiştirip, bayraklarını da revize etmek zorunda kalmışlar. Makedonlar, Yunanlarla bağı olmayan Brygian ırkı olduklarını belirtmektedir. Ancak Yunanistan ise Makedonların aslında Yunan ırkı olduğunu ve onların topraklarında yaşadıklarını öne sürmektedir. Makedon kelimesinin anlamının da Yunan mitolojisine dayanması neticesince Makedonların bu ismi kullanmalarını istemiyorlarmış. Ortada paylaşılamayan tarihi bir miras da söz konusu. Tarih kitaplarına adını yazdırmış olan Büyük İskender, Yunanistan’a göre bir Yunan, Makedonya’ya göre ise Makedon. Söz konusu tarihi, mirası, kökenleri ve toprakları paylaşamama olunca da Kuzey Makedonya Cumhuriyeti sevilmeyen evlat olarak kalmış. Hatta Yunanistan, Üsküp Meydanında bulunan Büyük İskender Heykelinin de kaldırılmasını istemektedir. Yıllarca başkalarının egemenliği altında yaşayan, bayrağını değiştirmek zorunda kalan ve kendi tarihini kendisi yazmak isteyen bu ülkeye bir çok ambargo ve baskı Yunanistan tarafından uygulanmaktadır.
Ne demiştik triliçe ve kaşarlı köfteyi yemeden dönmüyoruz. Türk Çarşısında güzel bir akşam yemeği sonrasında Türk Kahvemizi höpürdeterek Osmanlı sokaklarını izlemeye başlayabilirsiniz. Gündüz olduğu kadar gece de hareketli olan Üsküp’te özellikle Vardar Nehrinin diğer tarafında ilginizi çekecek bir çok mekan ve etkinlik bulabilirsiniz.
Vizesiz Gidilen Bir Ülke : MAKEDONYA GEZİLECEK YERLER
Özellikle Üsküp merkezde gezilecek yerler listemizi verip çevre rotaları da belirteceğim. Ayrıntılı bilgi ve resimler için belirtecek olduğum linke tıklayabilirsiniz.
-
ÜSKÜP (SKOPJE) TÜRK ÇARŞISI
Şehrin tam merkezinde bulunan şarkı bit pazarının yanından başlayıp Vardar Nehri’ne doğru uzanmaktadır. Birçok yöresel kıyafet, hediyelik ve yiyeceğin satıldığı çarşıda gezerken kendinizi Osmanlı sokaklarında hissediyorsunuz. Burada birçok Türk esnafla karşılaşabilir her köşeden Türkçe kelimeler işitebilirsiniz. Hanlar, camiler, türbelerin bulunduğu çarşı önemli ticaret merkezlerinden biri olma özelliğini hala korumaktadır.
-
ÜSKÜP (SKOPJE) TAŞ KÖPRÜ
Türkülere konu olan meşhur Vardar Nehri üzerine inşa edilmiş olan 12 kemerli köprü yıllar boyunca görkemini korumayı başarmış. Mimar Sinan’ın eseri olduğu söylenilen bu köprü zamanında derenin bir yakasından diğer yakasına geçmek için kullanılan işlek bir yer olmakla beraber günümüzde onarımları yapılarak sadece yaya trafiğinde kullanılmaya başlanmıştır.
-
ÜSKÜP (SKOPJE) ARKEOLOJİ MÜZESİ
Yakın bir zamanda kendi tarihini oluşturma amacıyla proje kapsamında yapılmış olan bu müze bünyesinde bir çok arkeolojik kalıntı, heykeller, paralar, lahitler barındırmaktadır. Önünde bulunan köprü gece ve gündüz ayrı şölen sunarak sizi kendine hayran bırakmakta. Köprünün üstüne tarihe adını yazdırmış birçok insanın heykeli yer almaktadır. Heykeller şehri olarak anılan Üsküp adına yakışır bir manzara sunmuş bizlere.
-
ÜSKÜP (SKOPJE) MAKEDONYA MEYDANI
Şehrin tam göbeği olmakla beraber tüm gezilecek yerler etrafına toplanmış durumdadır. Şehir merkezi olunca kafeleri, dükkanları ile hayliyle işlek bir yer oluyor. Meydanda Büyük İskender Heykeli sizi devasa görüntüsüyle karşılayacaktır. Karşısında ise annesi, küçüklüğü ve babasını tasvir eden heykeller mevcut.
- ÜSKÜP (SKOPJE) KALESİ
Roma döneminde yapıldığı söylenen kale deprem nedeniyle yıkılıp tekrardan yapılmış. Tepeden Üsküp merkezi görecek şekilde konumlandırılan kalede bayrak ve armalar belirgin şekilde göklere çekilmiştir.
-
RAHİBE TERESA EVİ
1910-1928 yılları arasında Makedonya-Üsküp’te yaşamış ve azize mertebesine ulaşmış olan Rahibe Teresa’nın anısına yapılmış olan hem müze hem de kilise olarak kullanılan binaya ziyaretler ücretsiz şekilde yapılabilmektedir.
-
MURAT PAŞA CAMİ
Türk çarşısında bulunan ve 1436 yılında yapılan bir Osmanlı mimarisidir. Ahşap çatısı ile dikkatleri çekmektedir.
-
KAPAN HAN
Türk çarşısı içinde yer alan han vakti zamanında işlek bir yermiş. Alt katta tüccarların atlarının mallarının bekletildiği alan bulunmakla beraber üst katında ise misafirlerin konaklaması için odalar bulunmaktadır. Günümüzde ise imam hatip lisesi olarak kullanılmaktadır.
-
SULU HAN
Yine Türk Çarşısı içinde karşılaşacağınız ve İshak Bey tarafından yaptırılan han alt tarafı depo üst tarafı misafirhane olarak kullanılmış. Günümüzde ise güzel sanatlar fakültesi tarafından kullanılmaktadır.
-
MAKEDONYA MÜCADELE MÜZESİ
Makedon halkının küllerinden doğma çabası, tarihi ve kültürlerini ziyaretçilere aktarmayı hesaplayan müze 2014 projesi ile inşa edilip aktif hale gelmiştir.
-
UZUN MİNARELİ CAMİ VE MİLEYUM HAÇI
Şehirde yaşayan Hristiyanlar tarafından Vodno Dağına yapılan ve şehrin her noktasından görülmekte olan haça karşılık olarak Arnavut Müslümanlar 77 metre ile Balkanların en uzun minareli camisini yaptırmışlardır. Arnavut inadı kelimesinin buradan geldiğine inanılmakla birlikte bu iki yapı şehrin din sembolleri haline gelmiştir.
-
MATKA KANYONU
Vizesiz gidelen ülke olan Makedonya’nın bu cennet köşesini kesinlikle görmeniz gerekiyor. Zümrüt yeşili suyu, temiz havası ile tam kaçamak yapılacak yerlerden biri. Kanyonda tekne turu yapabilir dilerseniz kano da kiralayabilirsiniz. Hatta yürüyüş yolu boyunda tüplü dalış yapan bir işletme de mevcut. Kanyonda kafeye oturup içecekleriniz ile manzaranın tadını çıkarabilirsiniz hatta konaklama için küçük bir işletmede bulunmaktadır. Ayrıca kanyonda orta çağa ait üç adet kilise bulunmaktadır. Aşık olduğum yerlerden biri <3
-
TETOVA (KALKANDELEN)
Yol üstünde geçerken uğrayabileceğiniz küçük ama şirin şehirin simgesi Alaca Cami olmuş. Rengarenk işlemeleri ile bir kadın eli değdiği belli olan cami iki kız kardeş tarafından yaptırılmış.
-
MANASTIR-BİTOLA
İçinde gezerken kendinizi eski Fransız sokaklarında hissedeceğiniz en Avrupai şehir olan Manastır, Makedonca adı ile Bitola olarak anılmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün okuduğu askeri idadinin de burada bulunması bizler için şehri oldukça önemli kılıyor. Ayrıntılı anlatımve resimler için buraya tıklayabilirsiniz.
-
VE MAKEDONYA’NIN İNCİSİ OHRİ
Ohri Gölü kıyısına kurulmuş olan küçük ama sıcak şehir size Safranbolu hissiyatını net bir şekilde yaşatacak. Bir günde rahatlıkla gezebileceğiniz şehir aynı zamanda yaz turizmi ile de dikkat çekmektedir. Ayrıntılı anlatım, gezilecek yerler listesi ve resimler için bu link ile blog yazımı ziyaret edebilirsiniz. 🙂
2 Yorum