Seyahat BlogYurtdışı Tatil Önerileri
Makedonya Manastır-Bitola Gezilecek Yerler
İkinci büyük şehri olan Makedonya Manastır, Makedonlar tarafından Bitola olarak anılmaktadır. Balkanların avrupai tarzda diploması şehri olarak bilinen şehir zamanında birçok ülkenin elçiliklerine ev sahipliği yapmış. Sakin, stressiz, sessiz olan bu şehrin Türk Halkı için önemi oldukça büyük.
MAKEDONYA – MANASTIR ASKERİ İDADİSİ
Mustafa Kemal Atatürk’ün, Selanik’ten anne bağrından kopup okumak için gelmiş olduğu askeri idadi bu şehirde bulunmaktadır. O zamanların en prestijli okullarından biri olan idadide birçok devlet adamı okumuştur. Günümüzde müze olarak kullanılan binanın ikinci katı Mustafa Kemal Atatürk’e ait eşyalar ve belgelerin sergilendiği, anı defteri ve kısa filmin olduğu yer olmakla beraber alt katı arkeolojik ve etnik eserler sergilenmektedir.
MANOLYA MEYDANI VE SAAT KULESİ
Çeşitli bestelerin duyulmasıyla ünlü saat kulesinin de bulunduğu meydan tam bir buluşma alanı olarak nitelendirilebilir. Shirok sokağının başlangıç noktası olarak da nitelendirilebilen meydanda birçok elçilik gözünüze çarpacaktır.
RUM KIZI ELENİ’NİN BALKONU
Efsane midir yoksa gerçek midir bilinmez ancak Mustafa Kemal Atatürk’e ait bir aşk hikayesi barındırmakta bu şehir. Lise dönemlerinde Shirok sokağında gezen Atatürk zengin tüccarın kızı Eleni’yi görüyor. Eleni ise sokaktan geçen Atatürk’e kayıtsız kalmayıp onu her gördüğünde balkona çıkarmış. Hisleri karşılıklı olan bu iki gencin aileleri yasak aşka karşı geliyor. Ve Eleni’nin babası kızını Florina’ya götürüp onu bir eve kapatıyor hatta daha da ileri giderek sevmediği bir adamla evlendirmeye çalışıyor. Daha sonra Atatürk’e bir mektup yazan Eleni uzun yıllar yaşayıp hiç evlenmemiş.
Atatürk’e Aşk Mektubu
Çok seneler geçti, ben halen her gün içerisinde senden haber bekliyorum. Herhangi bir zamanda mektubumu alırsan, beni hatırla ve kâğıttaki gözyaşlarımı görebileceksin. Yıllar ve olaylar geçiyor, seninle ilgili çok şeyler konuşuluyor. Mektubumu okurken, başka kadını seviyorsan, mektubumu kopar ve kendine sor: inanabiliyor mu ki, Manastırlı bir Eleni Karinte, bir günlük tanıdığı ve âşık olduğu adama bütün ömrünü harcamıştır? Ve benim seni sevdiğim kadar, o kadını o kadar seviyorsan, kendisine hiçbir şey söyleme, senin kadar mutlu olmasını diliyorum. Fakat balkondaki kızı hatırlıyorsan ve başkasını sevmiyorsan, seni beklediğimi ve ömrüm boyunca bekleyeceğimi bilmeni istiyorum.
Döneceğini, beni unutmayacağını biliyorum. Babam vefat etti. Beni senden ayırdığından tam bir yıl geçti, beni eve kapattı ve bir ay çıkmama izin vermedi. Ağladım, biliyorum ki tüm kilitleri ve hapisleri boşuna harcadı.
Beni evlendirecekleri adamı sadece bir kez gördüm ve kendisi bana onu sevebileceğimi sordu. Ben kendisine, ‘Hayır, ben sadece ilk aşkımı seviyorum’ dedim. Ve artık kendisini görmedim. Babam beni hiç bir zaman affetmedi ve ben de kendisini affetmedim. O zamanlardaki gibi artık genç ve güzel değilim… Tüm ömür bir gün içerisinde!
Ebediyen seni seven ve seni bekleyen, Senin Eleni Karinte.”