AktivitelerSeyahat Blog

Scuba Diving Tüplü Dalış Nedir? | Scuba Diving Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yeryüzünde gördüğümüz sürekli aşina olduğumuz güzelliklerin haricinde bir su altı yaşamının olduğunu da her zaman aklımızın bir köşesinde tutalım. Sessiz, huzur dolu, kendine aşık edercesine mavi olan bu gizem, scuba diving (tüplü dalış) ile sizin onu keşfetmenizi bekliyor.

türkiye scuba diving

İster ilk defa deneyecek olun, ister profesyonel olun, vermiş olduğu dinginlik tarif edilemez. Hep gökyüzünde süzülmeyi hayal ederiz ya, işte bu da aynı şey… Boşlukta süzülüyormuşçasına dünyanın kaosundan uzak bir evrene dalış yapmak aslında scuba diving.

Her kesimden, her yaştan sağlıklı bir insanın deneyebileceği bu tecrübe ülkemizin bir çok güzel destinasyonunda bizlere hizmet vermekte. Antalya, Fethiye, İzmir, İstanbul, Balıkesir, Bodrum, Datça, Kaş ve daha sayamadığım Türkiye’nin bir çok yerinde scuba diving (tüplü dalış) merkezleri, kursları kendini ve dünyayı keşfetmeyi isteyen insanları bekliyor.

Ben bu tecrübemi 2021 yazında Ege’nin en güzel denizlerinden birinde Fethiye’de edindim. Türkiye’de Ekstrem Sporlar yazımda da bahsettiğim gibi skydiving, yamaç paraşütü, rafting, snowboard, kayak derken ee dedim bu niye eksik kalsın. Tatile çıkmış bir arkadaş grubu olarak rezervasyonumuzu yaptık ve sabah 10 da çıktık yollara. Öncelikle bu tür etkinlik kararlarınızı önceden vermeniz iyi olacaktır. Özellikle yaz sezonunda turistlerin uğrak noktası olan bu tatil beldelerinde müsaitlik bulması biraz zor olabiliyor.

Scuba diving (tüplü dalış) yapacağınız işletmeyi de iyi araştırmanızı şiddetle öneririm. Özellikle google üzerinden kullanıcıların yapmış olduğu puanlama ve yorumları dikkatlice incelemeliniz. Bu yorumlar o merkez ile ilgili en doğru fikri sunacaktır. Ne önemi var hangi dalış merkezi olduğunun dediğinizi duyar gibiyim. Öyle amatör işletmeler var ki bu dediğime güvenin. Ekipmanların yeni olup olmaması, kullandıkları tekne, dalış hocanız, size olan ilgi alakaları hatta vermiş oldukları yemek bile çok önemli. Sonuçta siz oraya eğlenmeye gidiyorsunuz, tatilinizi rezil etmeye değil.

Bu arada unutmadan söyleyeyim hemen. Yüzme bilmeyenler üzülmeyin. Sizlerde tüplü dalış gerçekleştirebilirsiniz. Giymiş olduğunuz yelekler batmaya veya yüzeye çıkmaya yardımcı olduğu için boğulurum korkunuz olmasın. Ayrıca hocanız her daim sizinle olacak.

Tekneye bindiğinizde ilk etapta size Türkiye Su Altı Federasyonu tarafından hazırlanmış sorumluluğun size ait olduğunu ve kurallara uyacağınızı belirten bir kağıt imzalatıyorlar. Herkes hazır olduktan sonra tekne hareket ediyor ve size bir taşla iki kuş vurmanın keyfini çıkarmak kalıyor. Scuba diving sayesinde hem tekne turu yapmış oluyor hem durulan koylarda yüzme imkanı buluyor hem de dalış serüvenine atılıyorsunuz.

Fethiye’de Akvaryum ve Dalyan koylarında olmak üzere sırasıyla 3-5 mt dalış yapma fırsatım oldu. İlk dalış tecrübesi biraz daha adapte olma, vücudunu kontrol etme odaklı olurken, ikinci dalış alışmışlığın vermiş olduğu rahatlık ile hayranlığınızı gizleyememe evresi oluyor. Tabi ilk dalışın bir de fotoğraf çekme evresi var ki bir etkinliğin değiştirilemez ilk 3 maddesinden biri olur.

türkiye scuba diving

Gelelim dalış macerasını, edindiğim tecrübeleri size adım adım anlatmaya. Öncelikle doğru ekipmanlarla 12 ay boyunca dalış yapmak mümkün. Macera haricinde profesyonel olarak eğitim almak isteyenler kurs merkezlerine başvurarak teorik ve uygulamalı eğitimler ile birlikte 18 mt 1 yıldız CMAS sertifikasına sahip oluyorlar. 2 yıldız CMAS eğitimlerinde ise 1 yıldız sahibi olma, sertifika üzerinden 2 ay geçmiş olması ve 20 dalış yapma şartı aranmaktadır. Tecrübeli biri ile gece-gündüz 30 metreye kadar dalış yapabilirsiniz. Eğer düşünürseniz bu bilgiler not halinde aklınızda bulunsun.

Dalış yapacağınız koya geldiğinizde belirlenen sıraya göre hazırlanıyor kıyafetlerinizi giyiyor ve heyecanla beklemeye başlıyorsunuz. Tüm ekipmanlar kişiye özel olup kullanım sonrasında dezenfekte ediliyor. İşte bu noktada güvenilir bir dalış merkezini seçmeniz kesinlikle önemli. Kısa bir brifing sonrasında ağırlıklar takılıp yelek, paletler giyiliyor ve kendimizi serin mavi sulara bırakıyoruz.

türkiye scuba diving

Brifingde nefes alma kuralları, yüzme tarzı, iletişim için işaret dili, oksijen tüpünün tanıtımı ve en önemlisi basınç dengesi nasıl oluşturulur size tek tek anlatılıyor. Giymiş olduğunuz yelekte sizi yukarı çıkarmaya ya da aşağı çekmeye yarayan bir buton yer alıyor ancak sizin bununla işiniz olmayacak. Hocanız sizin için her şeyi halletmiş oluyor.

Ağzımıza taktığımız şu garip şeye regülatör deniliyor ve nefes alıp vermeyi bunun aracılığıyla gerçekleşiyor. Nefes verirken kenarından çıkan baloncuklar sizi çok komik gösteriyor, benden söylemesi. Bu arada sakın su altında gülmeye çalışmayın, su yutarsınız. Su yutsanız da problem değil çünkü regülatöre tükürüp atabilirsiniz. Yani tüm sistem sizin rahatlığınız üzerine kurulu.

Sıra size geliyor ve hocanızın desteği ile yavaş yavaş batmaya başlıyorsunuz. 2-3 kişilik bir grup olarak dalıyorsanız şirinler gibi el ele tutuşup fıtı fıtı ilerliyorsunuz. Dalış esnasında kulaklarınızdaki basıncı ayarlamak için burnunuzu kapatıp yutkunmanız gerekiyor. Yahut yine ağzınızı burnunuzu kapatıp burnunuzdan nefes vermeye çalışıyorsunuz. İlk etapta zor olacaktır biliyorum ancak bunu yapmazsanız kulağınızda sızı hissetme olasılığınız çok yüksek.

Her şeyi hallettik, işareti diliyle hocamıza her şey yolunda dedik ve sıra geldi en güzel kısıma. Resim çekinmeeee 🙂 Bir sürü balık içerisinde dizlerinizin üzerinde düzgün durmaya çalışarak poz vermeye başlıyorsunuz. Pozlar tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. İster balıkları besleyin, ister el sallayın… 20 dakikalık dalış sonrasında yüzeye çıkıyorsunuz ve bu sefer ikinci dalışın heyecanı sarıyor bedeninizi.

türkiye scuba diving

Öğle yemeği ve koy değişikliği sonrasında ikinci hazırlıklar başlıyor. Emin olun tüp ile ikinci dalış daha zevkli oluyor. 5 metreye kadar olan bu dalışta su altı dünyasına hayran kalıyorsunuz resmen. Öyle güzel bir hissiyat ki, sonsuz sükûnete doğru ilerliyorsunuz sanki. Deniz mercanları, balıklar, bu rengarenk dünya sizi kendine aşık ediyor. Ancak siz siz olun deniz hıyarını benim gibi yılan zannedip ters yöne kaçmaya çalışmayın yoksa hocanız ensenizden yakalar.

Su yüzüne çıktığınızda anın vermiş olduğu mutluluk ile sıcacık kumsala atıyorsunuz kendinizi. Diğer ekip üyeleri scuba diving deneyimi edinirken artık size güneşin tadını çıkarmak kalıyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu