Seyahat BlogYurtdışı Tatil Önerileri

Beyrut Gezilecek Yerler | Lübnan Gezi Rehberi

İnstgram hesabımı (pusulasizbetty) takip ediyorsanız hayatımın en güzel doğum gününü Lübnan’da geçirdiğime şahit olmuşsunuzdur. Arkadaşlarla vizesiz bir yere plan yapalım dedik ve hooop doğum günümde kendimizi Beyrut’ta bulduk. 🙂 Beyrut gezilecek yerler listesi soruluyordu sürekli.

Bende hemen Beyrut Gezilecek Yerler listesi yaptım tabi ki.

Lübnan tarihi ile yaşanmışlık izleri ile beni kendine öyle bir bağladı ki anlatamam. Attığınız her adım da ülkenin yaşadığı zorlukları verdikleri mücadeleyi hissedebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra yüzyıllar boyunca o kadar çok medeniyete ev sahipliği yapmış ki tarih ırmağının akışına kapılıp gidiyorsunuz adeta.

2020 liman patlaması ardından pandemi sebebiyle ülke çok büyük sıkıntılarla uğraşmaya başlamış. Turizmin bitmesi sebebiyle ekonominin çöküşe uğraması, halk ayaklanmaları, temel ihtiyaçlardaki karaborsa durumu güzelim ülkenin ışığını söndürmüş malesef ki. Caddeler de gezerken patlama sebebiyle yıkılan ve onarılamayan binaları görüşüyorsunuz, iç karışıklık sebebiyle camları kırılıp kurşunlanan mağazalara şahit oluyorsunuz. Ancak ülke yavaş yavaş kendini toparlamaya başlamış.

Beyrut Crowne Plaza

Lübnan’da 6 gün kaldım ve konaklamamı Beyrut Crown Plaza’da gerçekleştirdim. Küçük bir ülke olduğunu için tüm şehirlere rahatlıkla ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

En kalabalık caddelerinden biri olan Hamra’da herşeye erişim sağlayabilirsiniz.

Lübnan’a gidecekler için önce ufak tavsiyeler vereyim ardından Beyrut gezilecek yerler listemizi oluştururuz.

✓ Öncelikle vize istemeyen bir ülke olması bizim için büyük avantaj ancak yurtdışı çıkış pulunuzu almayı unutmayın.

✓ Pasaport kontrolde seyahat amacınızı, kaç gün ve nerede kalacağınızı prosedür gereğince soruyorlar.

✓ Pasaportunuzda İsrail damgası varsa ülkeye kesinlikle giriş yapamıyorsunuz.

✓ Genel de kart kullanımı yaygın değil bu sebeple yanınızda nakit özellikle dolar bulundurun.

✓ Dolar karaborsada olduğu için her change ettiğinizde farklı tutarlar alabilirsiniz. O yüzden bilindik bir change office kullanmanız iyi olur. Hatta tek bir yere sormayın, bir kaç change officeden fiyat alın. Hamra Caddesi üzerindeki ofisleri kullanabilirsiniz.

✓ Gitmeden önce mobil hat operatörünüzle görüşün ve size uygun internet paketi var mı öğrenin.

✓ Sokaklarda wifi bağlantısı yok.

✓ Kafe, otel, restoran gibi yerlerde yaptığınız internet bağlantılarında bazı ip ler yasaklı olabiliyor. (öneğin uber)

✓ Yerel taksiler çok fazla ancak uber kullanmanızı tavsiye ederim. Yerel taksiler çok yüksek ücret istiyor. Ayrıca biz İstanbulda taksi bulamıyorken Lübnan’da resmen taksiciler sizi kolunuzdan tutup çekiyor.

✓ Mümkünse uber şoförü ile anlaşın ve günlük olarak ödemenizi yapın. Böylelikle her gittiğiniz yerde uber çağırmak zorunda kalmazsınız ve uber sizi belirlenen konumda bekler. Uzak mesafeler için bu seçenek çok mantıklı oluyor.

✓ Yolda sizden para isteyenler olacaktır. Karar tamamen size ait ancak özel eşyalarınıza dikkat etmenizde fayda var.

✓ Sıcak iklim hakim olduğu için ilkbahar ve sonbahar ayları ziyaret için en uygun zamanlar.

✓ Akşamları genelde sokak lambaları yanmıyor, görünce şaşırmayın.

✓ Beyrut için 3-4 gün yeterli olacaktır ancak ben denizin ve tatilin tadını çıkarmak istiyorum diyorsanız 6 güne kadar uzatabilirsiniz.

✓ Beyrut gece hayatı oldukça nam yapmış durumda o yüzden mekanları keşfetmeden dönmemeniz gerekiyor. Adamlar eğlenmeyi gerçekten biliyor.

LÜBNAN | BEYRUT GEZİLECEK YERLER

Beit Beirut

Beyrut gezilecek yerler listesinin başında gelen ve iç savaşa odaklanan modern müze o dönemdeki duyguları iliklerimize kadar hissetmemizi sağlıyor. Mimari olarak da dikkatleri üzerine çeken bina II. Abdülhamid’in Lübnanlı mimarı Youssef Aftimus tarafından Barakat ailesine tahsis ediliyor. 1975-1990 yılları arasındaki iç savaş döneminde müslüman ve hristiyan mahallerinin tam ortasında kalarak aslında bir sığınak görevi görüyor ve ciddi hasara uğruyor. Üzerindeki mermi izleriyle hala ayakta duran bu bina savaştan çıkmış bir yaralı asker gibi karşılıyor ziyaretçilerini. Savaşın nedeni ne olursa olsun bir vahşet olduğu gerçeği ile yüzleşmemizi sağlıyor bu sarı bina.

Beit Beirut
beit beirut

Pigeon Rocks

Manzarasıyla aklınızı başınızdan alacak bir yer Güvercin Kayalıkları. Gün batımını izleyip kızıllığın vermiş olduğu huzura aşık olmamak elde değil. Yunan mitolojisinde yer alan kayaları daha yakından görmek isterseniz etrafında bot ile tur atabilirsiniz. Ancak benim tavsiyem Bay Rock Cafe’de oturup mükemmel lezzetleri tadarak manzaranın keyfini çıkarmak.

Pıgeon Rocks

Corniche

Güvercin kayalıklarından aşağı doğru sallandığınızda karşınıza boydan boya hafif esintisiyle sahil yolu çıkacak. Buradan yürüyerek marinaya ulaşabilirsiniz. Akşamüstü balık tutan, nargilesini keyifle höpürteden insanlarla karşılaşacaksınız.

Zaitunay Bay

Şehrin en lüks yerlerden biri olan marinada birbirinden güzel yatları görecekseniz. 2020 de gerçekleşen patlama sebebiyle sahil boyunca bir çok yıkık, hasar görmüş bina ile karşılaşacaksınız. Bir tarafta yıkılmış hayatların izleri dururken diğer tarafta lüks yatların deniz üstünde dans etmesi insanı üzüyor açıkçası.

Burada bulunan Saint George Yacht Club Marina’da gökdelenler arasında havuza girip güneşin tadını çıkabilirsiniz.

beirut Zaıtunay Bay

 

Beirut Souks ve Yıldız Meydanı

Dünyaca ünlü markaları bir arada görebileceğiniz Fransız mimarisinin örneklerinin yer aldığı mükemmel çarşıyı kesinlikle görmelisiniz. Patlamadan sonra meydana gelen zor yaşam şartları sebebiyle halk ve hükümet arasında çatışmalar oluşmuş. Bu çatışmalar sebebiyle bir çok mağaza zarara uğratılmış, hasar almış ve taşınmak durumunda kalmış. İç karışıklık ve merkezi konum olması sebebiyle girişler asker-polis kontrolü altında ancak her şeye rağmen Beyrut gezilecek yerler listesinde olup görmeniz gereken yerlerden biri. O lüksün ve Fransız esintilerinin ambiyansını hissetmelisiniz.

Meydanın tam ortasında konumlanmış saat heykeli üzerinde bulunan Rolex, 1930 yılında Mısırlı-Meksikalı milyarder tarafından hediye edilmiş.

beirut souks

Roman Baths

Roma İmparatorluğu’nun etkilerini burada da görüyoruz. İnce ayrıntılarla düşünülmüş olan hamamda farklı sıcaklıklarda farklı odalar mevcut. Gün yüzüne çıkarılan bu eserler ziyaretçilerini bekliyor.

beyrut roma hamamı

Mohammad Al-amin Cami

Osmanlı mimarisinden esinlenerek yapılan cami Mavi Kubbeli Cami olarak da anılıyor. Dinler kardeşliğini bariz bir şekilde görebildiğiniz ülkede bu ihtişamlı caminin çevresinde bir çok katedral, kilisi de bulunmakta. Gerçekten takdir edilecek bir yaşam tarzı.

Beirut Ulusal Müzesi

Aşık olduğum her metre karesini hayranlıkla izlediğim müzeye uğramadan dönmeyin sakın. 3 kattan oluşan müzede Tunç Çağı, Mısırlılar, Finikeliler, Helenistik dönem, Bizanslılar, Romalılar, Osmanlı’dan kalma bir çok eser sergileniyor. İlk katta mermerler lahitler sergileniyor ikinci katta ise tarih öncesi eserler, Arap ve Osmanlı eserleri sergilenirken en altta katta ise Mısırlıların can alıcı lahitleri sergilenmekte. Bu katta resim çekmek yasak ama çaktırmadan çekerseniz bir şey olmaz 🙂

beyrut ulusal müzesi
beyrut ulusal müzesi

Harissa – Meryem Ana Kilisesi

Doya doya Beyrut manzarası izlemek istiyorsanız gideceğiniz rotalardan biri. 8.5 metre bronzdan yapmış olan Meryem Ana Heykeli şehrin en yüksek noktasında yer alıyor. Dediğim gibi günlük uber kiralarsanız siz manzaranın keyfini çıkarırken o sizi bekleyebilir. Buraya ulaşmak için karayolunu kullanabileceğiniz gibi teleferikle de çıkabillirsiniz. Hatta isterseniz teleferiğin yanındaki paragliding center da bir maceraya bile atılabilirsiniz. 🙂

Kiliseye girişte hijaba (tesettür) önem veriyorlar. Şortla, askıyla veya etekle girmek yasak. Bu yüzden girişteki görevliler size cübbe verecektir, şaşırmayın. O kadar kiliseye, katedrale giden ben, bunu ilk defa öğrendim ve Harry Potter gibi ortalarda dolaştım.

Harıssa - Meryem Ana Kilisesi

 

 

 

Küçük bir BONUS: Bence buraya gece de gelmelisiniz. 🙂

Jeita Grotto Cave

Önce Amerikalı bilim adamları daha sonra Lübnanlı bilim adamları tarafından farklı zamanlarda farklı bölümleri keşfedilen mağara harika bir doğal güzellik. Uzun sarkıtlar ve etkileyici traverterler büyülemeyi başarıyor. Mağara üç bölümden oluşuyor ilk etapta daha kuru kısa sarkıtların bulunduğu bölüm sizi karşılıyor. İlerledikçe sarkıtların boyu uzuyor ve nemlilik artıyor. Son bölüme ise geçiş yasak çünkü ilerledikçe hem sarkıtlar tehlikeli hal alıyor hem de oksijen seviyesi azalıyor. Unutmadan söylemeliyim ki mağara içerisinde fotoğraf çekmek yasak. Girişte kilitli dolaplar bulunuyor ve görevliler telefonlarınızı buraya koymanız için oldukça ısrarcı oluyorlar. Tabi anarşist ruhum yine kendini gösterdi ve telefonla içeri girerek bir kaç kare çekmeyi başardık. Ancak görevliler her yerde sıkı denetim halindeler bu yüzden dikkatli olmalısınız.

Bir BONUS daha; Jeita giriş biletlerinizi sakın atmayın çünkü aynı bilet ile biraz aşağıda yer alan mağaraya girip ufak bir tekne turu yapabiliyorsunuz.

beyrut jeita mağarası

Biblos

Ahhh benim küçük ama koca yürekli şirin kasabam. 🙂 Beni gerçekten etkilemeyi başardı. Öncelikle gidin ve yiyebildiğiniz her yemeğin tadına bakın. Sunum ve lezzet 10/10 kesinlikle. Küçücük bir liman kenti olduğu için yarım günde çok rahat gezebilirsiniz ama bende öğleden sonra gidip akşam eğlencenin tadını çıkarmalısınız.

Gündüz sıra sıra dükkanların yer aldığı kapalı çarşı akşam adeta açık hava kulübü oluyor.

Fenike liman kenti olan bu şehir çok ünlü ve hareketli ticaret merkezi olmuş zamanında. Hatta konumundan dolayı mısırlıların stratejik ve ticari merkezlerinden biri haline gelmiş. Hristiyanlığın yoğun bir şekilde yaşandığı bu kent İncil’e adını vermiş. Eski liman, kale, wax müzesi, Sultan Abdulmecid Cami, katedrali… her biri görülmeye değer güzellikte.

Ilık bir meltem rüzgarı eşliğinde ohhh be diyeceğiniz bir yerleşim yeri. Ayrıca sahili ve denizi de çok güzel.

byblos beirut

Balbeek Antik Kenti

Buraya kesinlikle bir gününüzü ayırmalısınız. Gidiş yolu yaklaşık 3 saat sürüyor. Beyrut gezilecek yerler listesinin en uzak noktası diyebilirim. Şehirlerarası otobüsler mevcut fakat pek konforlu olduğu söylenemez. Malesef ben buraya gidemedim. Patlama sonrası ve pandemi sebebiyle çöken ekonomi, iç karışıklıklar sonucu bu tarafların biraz tehlikeli olduğu bilgisi verildi. Ama içimde bir ukte olarak kalacak bu güzellik. Bu görkemli antik kent giden herkesi büyülemeyi başarıyor. Unesco Dünya Mirası listesine giren bu kent koskoca yapılar taşlar içermekte ve tarihin okudukça bunlar buraya nasıl getirildi demekten kendimi alıkoyamıyorum. Bence oldukça gizemli yerlerden biri.

lübnan beyrut baalbek

 

BONUS:

Batroun

Yunan kasabasında salına salına yürüyormuş gibi hissedeceğiniz bu küçük yer tarihi evleri ile dikkat çekiyor. Neredeyse tüm nüfusun hristiyan olması sebebiyle evlerin önlerinde, camlarda küçük şapeller ile karşılaşabilirsiniz. Tarihi maruni ve ortodoks kiliselerine sahip olan şehir gece hayatıyla da oldukça ünlü. Mükemmel sahili, kayalıklardan oluşan manzarı ile tatil destinasyonlarından biri olmayı başarmış. El yapımı limonatalarının oldukça ünlü olduğu kentte temmuz ve ağustos aylarında festivaller yapılıyor.

beyrut lübnan batroun

 

Diğer seyahat ve ipucu yazılarına ulaşmak için buraya tıklayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu