Seyahat BlogYurtiçi Tatil Önerileri

Efes Antik Kenti: Antik Dünyanın Görkemli Mirasıyla Tanışın

Seyahat tutkunları, tarih meraklıları, macera arayanlar… Bu yazı tam size göre! Bugün sizleri, Anadolu topraklarının gizemli hazinelerinden biri olan Efes Antik Kenti ‘ne götürüyorum. Hazır mısınız? Zaman tüneline girip binlerce yıl öncesine, antik dünyanın en gözde metropollerinden biri olan Efes Harabeleri ‘ne ışınlanıyoruz. Arnavut kaldırımlı sokaklarda yürürken, mermer sütunların heybetine tanıklık ediyor, Celsus Kütüphanesi’nin bilgeliğine hayran kalıyoruz. Her adımda tarih fısıldıyor, her taş bir hikayeyi anlatıyor.

Efes Antik Kenti Nerededir? Nasıl Gidilir?

Efes Harabeleri, Selçuk ilçesinde denize yakın bir şekilde konumlanmaktadır. Dilimize İzmir Efes Harabeleri olarak yerleşmiş olsa da aslında bu bilgi doğru değildir. İzmir’e 83 km mesafede bulunan Efes Antik Kenti, Aydın’a da 92 km mesafede bulunmaktadır. İzmir-Aydın Karayolu ile rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir konumdadır.

Efes Antik Kenti Ücreti Nedir? 

Site alanına giriş ücreti 700 TL olmakla beraber müze kartı olanlar burayı ücretsiz ziyaret edebilmektedir. Müze kartınızı girişteki görevliler ya da e-devlet aracılığıyla temin edebilirsiniz.

Müze kart ücreti 60 TL olmakla birlikte bir yıl kullanma hakkınız olmakta. Fakat müze kartla bir yılda iki kez Efes Harabeleri’ne giriş yapabiliyorsunuz.

Site içerisinde yer alan Yamaç Evleri’ne giriş ise 320 TL ve malesef müze kart burada geçerli değil. Ayrıca Meryem Ana giriş ücreti de 25 TL olarak belirlenmiş. Benim zamanımda ücretsizdi hey gidi günler…

Efes Harabelerine Ne Zaman Gidilir?

Harabeler o kadar geniş bir alan kaplıyor ki sadece içerisini gezmeniz 2-3 saatinizi alacaktır. Buna Meryem Ana Evi’ni de eklersiniz bu süre 3-4 saate kadar çıkabiiliyor.

Bu sebeple ilkbahar ve sonbahar aylarında gitmeniz en ideali olacaktır. Yazın yakıcı güneş size zor dakikalar yaşatabilir. Eğer yazın gidecekseniz de yanınızda şapka, güneş kremi ve su bulundurmalısınız.

Çalışma saatleri ise 08:00-19:00 şeklinde tabi kışın bu saatler değişmektedir. (8:30-18:00)

Efes Harabeleri: Tarihe Kısa Bir Bakış

Efes Antik Kenti, M.Ö. 10. yüzyıla kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip. Öyle ki hala kazılar devam etmekte ve her bir keşifte tarih yeniden yazılmaktadır.

Kuruluşunun MÖ 6000’li yıllara dayandığı düşünülmektedir ve bunu kanıtlayıcı parçalara ulaşılmıştır. Bugün alüvyonlarla dolu olan topraklar o zamanların en gelişmiş limanına ev sahipliği yapıyormuş. Kuruluşundan bu yan bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış kent, Hititliler, Persler, Lidyalılar yaşamış.Bu sebeple de şehrin önemi her geçen gün artmış. Altın Çağını ise Roma İmparatorluğu zamanında yaşayarak Asia Ayeletinin başkenti olmuş. O dönem yaşayanların sayısı sebebiyle metropol haline gelmiş.

Tarihin çarpıcı bir hikayesi de Hz. İsa’nın annesi Meryem’in burada yaşamış olması. Hz İsa, annesi Aziz Yuhanna’ya emanet etmiş ve çarmıha gerilişinin ardında Meryem Ana buraya getirilerek güven içinde olması sağlanmış. Bu sebeple burası Hristiyanlar için oldukça büyük bir öneme sahip ve hac noktası olarak kabul ediliyor.

Bir rivayete göre de şehrin ilk Amazon Kadınları tarafından kurulduğu düşünülmektedir.

El değiştiren, yağmalara uğrayan şehir deniz kıyısının da alüvyonla dolmasıyla önemini yitirerek ışığını kaybetmiştir.

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti’nin İçindeki Şahşahalı Dünya

Efes Antik Tiyatrosu

Antik tarihin en büyüğü en ihtişamlısı olarak kabul edilen Antik Tiyatro sizi karşılayan ilk yapılardan olacak. Bugün bir kısmı yıkılmış halde olsa da büyük çoğunluğu hala etkileyiciliğini korumaktadır.

Efes Antik Kenti

Liman Yolu

Kentin en uzun en önemli yolu burası. Kenti limana bağlayan, resmi törenlere ev sahipliği yapan Kralların karşılandığı sütunlu yol.

Efes Antik Kenti

Ticari Agora

Şehrin ticaret merkezi olan agora haliyle en canlı yerlerinden biriydi. Bir nevi pazar yeri denilebilir.

Efes Antik Kenti

Celsus Kütüphanesi

Efes Harabeleri’nin tartışmasız en güzel yapısı işte bu. Kuretler caddesine açılan meydanında durup bu güzelliği izlemelisiniz. Şehrin Valisi Celsus adına oğlu tarafından yaptırılmış. Dış kısmında yer alan heykeller malesef gerçek değil ve orijinallerini Viyana’da bulabilirsiniz. Her bir heykelin anlamı bulunmakta. Bilgelik, erdem, muhakeme ve deneyim…

Buranın da başka ilginç bir hikayesi var ki insan üzerinde baya düşünüyor haliyle. Celsus kütüphanesinin altında bir gizli geçit bulunmuş ve bilin bakalım bu geçit nereye çıkıyor. 🙂 Yolun karşısındaki genel eve. O dönemin erkekleri gerçekten çok okuyormuş ee o kadar okuyunca da kafanın boşaltılması lazım bir yerde. Erkekler kütüphaneden gizlice genel eve geçiyorlarmış.

Efes Antik Kenti

Mermer Cadde

Kütüphanede tiyatroya kadar uzanan, at arabalarının geçişinin olduğu cadde de yayalar için kaldırımlar da mevcut. Aslında baya medeni bir şehirmiş burası.

Aşk Evi

Şu meşhur ev. Kadınlar kocalarını beklesin kocaları kitap kurdu olsun. Oldu mu şimdi 🙂 Evin bu dönemde çok sık kullanıldığı bilinmekte ve hala keşfedilmemiş olsa da bir çok gizli geçite sahip olduğu düşünülmekte. Tam önünde de bir mermer var ki üzerinden erkek ve kadın ayağı mevcut. Bu da o dönemlerin bir nevi reklam panosu oluyor.

Efes Antik Kenti

Yamaç Evler

Güneşten korunması için üstü kapatılmış evlere giriş ücretli malesef ki. Zamanın zenginleri bu evlerde kalıyormuş. Her biri bahçeli, mozaikli evler bunlar. Üstelik yerden ısıtma sistemleri bile varmış.

Efes Antik Kenti

Umumi Tuvaletler

İnsanların ihtiyaçlarını giderdiği giderirken de sohbet muhabbet ettiği yer burası. Şaka değil gerçekten sosyalleşmek için kullanılıyormuş. Kokuya nasıl dayanıyorlarmış diye soruyorsunuz belki. Tam arkasında bir hamam olduğu için köpüklü köpüklü sular kokuyu bastırmaya yardımcı oluyormuş.

Efes Antik Kenti

Hamamlar

Roman kültüründeki hamamların önemini bilirsiniz. Bizler gibi onlarda bu konuya oldukça önem vermişler. Sıcak su hattı çekerek çok geniş hamamlar oluşturmuşlar şehre.

Efes Antik Kenti

Kuretler Caddesi

Harekles kapısından başlayıp Celsus kütüphanesine doğru uzanan sütunlarla heykellerle dolu cadde. Cadde üzerinde hamamlar, Trajan Çeşmesi ve Hadrian Tapınağı bulunmakta.

Efes Antik Kenti

Hadrian Tapınağı

Roma İmparatoru için yapılan tapınağın kapısında şans tanrıçası Tike ve Medusa kabartmaları dikkat çekiyor. Önünde bulunan kaidelerde ise Galerius, Maxim,aunus, Diocletianus ve Constantinus heykelleri bulunuyormuş bir zamanlar…

Efes Antik Kenti

Trajan Çeşmesi

İki katlı olarak yapılan havuzlu ihtişamlı bir çeşme. Roma İmparatoru Traianus ile Efesli Artemis adına inşa edilmiş.

Efes Antik Kenti

Domitian Tapınağı

Oldukça zalim bir yönetim şekline sahip olan Domatious öldükten sonra lanetlenmiş ve tüm yazıtlardan adının silinmesine karar verilmiş. Ancak halk tapınağa zarar vermek istememiş ve tapınakta bulunan heykelinin başını kesip yerine babasının başını koymuşlar

Belediye Binası

Önemli devlet kararlarının alındığı, devlet adamlarının tartıştıkları bir yermiş. Tam olarak görevini yerine getirmiş olan diplomatik yermiş. Devlet adamlarının da makamları bulunurmuş burada.

Küçük Tiyatro Odeon

Küçük grupların konuşmalar yaptığı, vazlerin verildiği devasa olmayan amfi tiyatro burası.

Efes Antik Kenti

Meryem Ana Evi

Efes Antik Kentine 9 km uzaklıkta olan evde Meryem Ana son dönemlerini geçirmiş. St John onu burada güvenli tutmuş. Yeşillikler içindeki evin bulunmasından sonra papanın buraya ziyaretiyle de oldukça önem kazanmış. Hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için önemli kabul edilmektedir.

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti, herkesin hayatında en az bir kere görmesi gereken yer bence. Hala devam eden kazılar ve restorasyon çalışmalarıyla her geçen kendin ışıltısını arttırıyor.

Daha fazla seyahat rotası ve ipuçları için @pusulasizbetty instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın.

Yurtiçi ve yurtdışı seyahat rotaları için buraya tıklayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu